goha77

goha77

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Rolada w stylu meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie a zarazem sycące danie, które można zabrać do pracy, szkoły lub ugościć nim gości. Świetne jako danie główne lub jako popołudniowa przekąska.

Rolada w stylu meksykańskim

Składniki:

Rolada w stylu meksykańskim

 

  • 1x Mieszanka MEKSYKAŃSKA Hortex 300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 3 jaja

  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex

  • 2 opakowania serka o obniżonej zawartości tłuszczu (lub innego ulubionego serka śmietankowego)

Sposób przygotowania:

Rolada w stylu meksykańskim
Piekarnik nagrzać do 180′C. Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka przełożyć do miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu. W między czasie mrożonkę przygotować według przepisu na opakowaniu- u mnie wersja na patelnię. Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane warzywa. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem pokroić w grube krążki

Tagi:

szpinak rolada