SUPERPRZEPIS

Roladki z szynki z grzybami

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Roladki z szynki z grzybami Więcej zdjęć (2)

Pyszne i mięciutkie mięsko z dodatkiem grzybów to doskonały pomysł na obiad u mnie podane z ziemniakami sałatką z buraczków.

Składniki:

Roladki z szynki z grzybami

 

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • około 1 szklanki mrożonych grzybów
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • zielona pietruszka
  • 4-5 dużych kapeluszy suszonych grzybów
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki z grzybami

ETAP 1:

Roladki z szynki z grzybami
Mięso po rozbiciu posmarować farszem z grzybów.

Cebulę obrać i drobno pokroić, podzielić na pół. Na patelni stopić masło i delikatnie podsmażyć na nim połowę cebuli, następnie dodać grzyby i od czasu do czasu mieszając pozwolić im się rozmrozić, odparować i delikatnie podsmażyć w trakcie dodać 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, szczyptę tymianku.

Kiedy grzyby się zrumienią i będą miękkie dodać do nich koncentrat pomidorowy i całość razem dusić jeszcze około 5 minut.

Mięso pokroić w plastry i rozbić na cienkie kotlety, każdy kawałek mięsa doprawić solą oraz pieprzem, rozsmarować przestudzonymi grzybami, posypać posiekaną zieloną pietruszką i kawałeczkami sera.

ETAP 2:

Roladki z szynki z grzybami
Dobrze zwijamy mięso aby cały farsz w nim pozostał.

Złożyć boki mięsa delikatnie do środka tak, aby bokami nie wyleciał farsz i zwinąć roladki, spiąć je wykałaczką.

Rozgrzać patelnię z grubym dnem ( taka na której da się smażyć bez tłuszczu) i obsmażyć na niej roladki ze wszystkich stron. Pozostała cebulę podsmażyć na tłuszczu wytopionym z mięsa, kiedy cebula i mięso będzie rumiane na patelnię wlać 1 szk;lankę wody, dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, pokrojone w kostkę suszone grzyby oraz szczyptę tymianku i 1/2 łyżeczki jarzynki, przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa w trakcie trzeba kontrolować ilość płynu na patelni.

Po około 1 godzinie mięso jest miękkie, a powstały sos w prawie w całości wyparuje, wtedy na patelnię wlewamy śmietanę i po zagotowaniu zdejmujemy patelnię z ognia, przed podaniem posypać zielona pietruszką.