Sposób przygotowania:
Roladki z szynki z grzybamiETAP 1:
Cebulę obrać i drobno pokroić, podzielić na pół. Na patelni stopić masło i delikatnie podsmażyć na nim połowę cebuli, następnie dodać grzyby i od czasu do czasu mieszając pozwolić im się rozmrozić, odparować i delikatnie podsmażyć w trakcie dodać 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, szczyptę tymianku.
Kiedy grzyby się zrumienią i będą miękkie dodać do nich koncentrat pomidorowy i całość razem dusić jeszcze około 5 minut.
Mięso pokroić w plastry i rozbić na cienkie kotlety, każdy kawałek mięsa doprawić solą oraz pieprzem, rozsmarować przestudzonymi grzybami, posypać posiekaną zieloną pietruszką i kawałeczkami sera.
ETAP 2:
Złożyć boki mięsa delikatnie do środka tak, aby bokami nie wyleciał farsz i zwinąć roladki, spiąć je wykałaczką.
Rozgrzać patelnię z grubym dnem ( taka na której da się smażyć bez tłuszczu) i obsmażyć na niej roladki ze wszystkich stron. Pozostała cebulę podsmażyć na tłuszczu wytopionym z mięsa, kiedy cebula i mięso będzie rumiane na patelnię wlać 1 szk;lankę wody, dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, pokrojone w kostkę suszone grzyby oraz szczyptę tymianku i 1/2 łyżeczki jarzynki, przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa w trakcie trzeba kontrolować ilość płynu na patelni.
Po około 1 godzinie mięso jest miękkie, a powstały sos w prawie w całości wyparuje, wtedy na patelnię wlewamy śmietanę i po zagotowaniu zdejmujemy patelnię z ognia, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
SylaUla