Sposób przygotowania:
Rolada wołowa duszona w winie
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż tak aby powstał płat mięsa. Rozbić tłuczkiem przez folię na cienki płat, posypać posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem, rozłożyć pokrojoną w słupki słoninę, oprószyć zmielonymi cynamonem, goździkami i pieprzem. Mięso zwinąć w rulon, obwiązać nitką kuchenną i obrumienić ze wszystkich stron na oliwie. Następnie przełożyć do rondla, wlać rosół i dusić pod przykryciem, oprószyć solą i pieprzem. Gdy rosół niemal całkowicie wyparuje wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec do sosu dodać tartą bułkę i otartą skórkę z cytryny. Pieczeń wyjąć, usunąć nitkę i mięso pokroić. Ułożyć na półmisku, polać sosem.