Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada wołowa duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rolada wołowa z korzennym aromatem jest wyjątkowo smaczna.

Rolada wołowa duszona w winie

Składniki:

Rolada wołowa duszona w winie

 

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 goździki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 dag słoniny
  • 1 łyżka bułki tartej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa duszona w winie
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż tak aby powstał płat mięsa. Rozbić tłuczkiem przez folię na cienki płat, posypać posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem, rozłożyć pokrojoną w słupki słoninę, oprószyć zmielonymi cynamonem, goździkami i pieprzem. Mięso zwinąć w rulon, obwiązać nitką kuchenną i obrumienić ze wszystkich stron na oliwie. Następnie przełożyć do rondla, wlać rosół i dusić pod przykryciem, oprószyć solą i pieprzem. Gdy rosół niemal całkowicie wyparuje wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec do sosu dodać tartą bułkę i otartą skórkę z cytryny. Pieczeń wyjąć, usunąć nitkę i mięso pokroić. Ułożyć na półmisku, polać sosem.