Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada wołowa z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Roladkę tą można podać pokrojoną na porcje z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Rolada wołowa z suszonymi grzybami

Składniki:

Rolada wołowa z suszonymi grzybami

 

  • 1 kg mięso wołowe bez kości,
  • 5 dag grzyby suszone,
  • 10 dag boczek wędzony,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 szt jajko,
  • 1 łyżka bułka tarta,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • do smaku przyprawa maggi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa z suszonymi grzybami
Mięso umyć, rozbić tłuczkiem tak aby powstał płat. Grzyby zamoczyć na 1 godzinę,, następnie ugotować, odcedzić i zemleć w maszynce razem z boczkiem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, połączyć z grzybami i boczkiem. Do farszu dodać jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, przyprawę maggi, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz, wyłożyć na płat mięsa, rozsmarować, i zwijać ciasno w rulon. Obwiązać sznurkiem i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić mięso ze wszystkich stron. Zrumienione mięso przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem do miękkości.