Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada z czerwonymi porzeczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna rolada z czerwonymi porzeczkami. Do wykonania w kilka minut plus pieczenie. Kwaśne owoce zatopione w słodkim cieście. Bardzo polecam.

Rolada z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

Rolada z czerwonymi porzeczkami

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • około 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Rolada z czerwonymi porzeczkami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy oczyszczonymi, umytymi i dokładnie osuszonymi porzeczkami.

2. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy. 

3. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.