Sposób przygotowania:
Rolada potrójnie makowa z galaretką
Przygotowanie galaretki.
Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do
pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
Biszkopt makowy:
Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając
stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki , mak i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 25/40 cm.
Biszkopt pieczemy 175 st około 20 minut.
Z gorącego biszkoptu zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną zawijamy w roladę studzimy.
Do garnka wlewamy mleko zagotowujemy wsypujemy mielony mak wymieszany z cukrem mieszamy chwilę jeżeli mak jest bardzo suchy to można dolać trochę mleku chwilę trzymamy na kuchence i pózniej studzimy.
Do ciepłego maku dodajemy aromat migdałowy.
Do miski przekładamy miękką margarynę lub masło ubijamy mikserem aby napuszyć czyli utrzeć do białości.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy o odstawiamy aż napęcznieje pózniej zalewamy wrzątkiem studzimy.
Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego maku ucieramy cały czas mikserem .
Do powstałego kremu wlewamy chłodną żelatynę mieszamy .
Na koniec wsypujemy bakalie mieszamy.
Rozwijamy biszkopt makowy smarujemy dzemem z czarnej porzeczki na to wykładamy krem zostawiamy aby posmarować roladę z wierzchu.
Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku rolady.
Zwijamy w roladę.
Całą roladę smarujemy z wierzchu pozostały kremem i ozdabiamy dowolnie.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki.
POLECAM!!!!
Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do
pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
Biszkopt makowy:
Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając
stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki , mak i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 25/40 cm.
Biszkopt pieczemy 175 st około 20 minut.
Z gorącego biszkoptu zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną zawijamy w roladę studzimy.
Do garnka wlewamy mleko zagotowujemy wsypujemy mielony mak wymieszany z cukrem mieszamy chwilę jeżeli mak jest bardzo suchy to można dolać trochę mleku chwilę trzymamy na kuchence i pózniej studzimy.
Do ciepłego maku dodajemy aromat migdałowy.
Do miski przekładamy miękką margarynę lub masło ubijamy mikserem aby napuszyć czyli utrzeć do białości.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy o odstawiamy aż napęcznieje pózniej zalewamy wrzątkiem studzimy.
Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego maku ucieramy cały czas mikserem .
Do powstałego kremu wlewamy chłodną żelatynę mieszamy .
Na koniec wsypujemy bakalie mieszamy.
Rozwijamy biszkopt makowy smarujemy dzemem z czarnej porzeczki na to wykładamy krem zostawiamy aby posmarować roladę z wierzchu.
Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku rolady.
Zwijamy w roladę.
Całą roladę smarujemy z wierzchu pozostały kremem i ozdabiamy dowolnie.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki.
POLECAM!!!!
Justi2401
BozenaMatuszczyk
gosia56
Bardzo dziękuję Bożenko ;)
halina
gusia1000