Sposób przygotowania:
Rolada dwukolorowa z kremem
Przygotowanie galaretki:
Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto zielone:
Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z masy robimy dowolne wzorki.
Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 5 minut.
Biszkopt:
Do miski wlewamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Tak przygotowane ciasto wlewamy na lekko podpieczone zielone paski. Pieczemy około 20 minut.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy na blat zdejmujemy papier i zawijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną.
Przygotowanie kremu:
W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier i młody jęczmień wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.
Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu utrzeć krem. Na koniec do kremu wlewamy spirytus.
Rozwijamy biszkopt.
Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę. Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę. Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.
POLECAM!!!
Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto zielone:
Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z masy robimy dowolne wzorki.
Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 5 minut.
Biszkopt:
Do miski wlewamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Tak przygotowane ciasto wlewamy na lekko podpieczone zielone paski. Pieczemy około 20 minut.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy na blat zdejmujemy papier i zawijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną.
Przygotowanie kremu:
W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier i młody jęczmień wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.
Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu utrzeć krem. Na koniec do kremu wlewamy spirytus.
Rozwijamy biszkopt.
Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę. Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę. Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.
POLECAM!!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję nie tylko piękna ale jeszcze do tego pyszna ;)