gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Rolada dwukolorowa z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 3/5 głosów: 9

Ostatnio dosyć często robię roladę biszkoptową z kremem, bo jest pyszna. Najbardziej smakuje nam z dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje roladzie ładnego smaku.

Rolada dwukolorowa z kremem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada dwukolorowa z kremem

 

  • Ciasto zielone
  • 1 jajko
  • 1 łyżka i cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • szczypta proszku do pieczenia

 

  • biszkopt jasny

 

 

  • składniki kremu

 

  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 3-4 łyżki cukru może być więcej jak wolimy
  • 1-2 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 650 ml mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg margaryny

 

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 szkl wody
  • dzem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Rolada dwukolorowa z kremem
Przygotowanie galaretki:

Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto zielone:

Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z masy robimy dowolne wzorki.

Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 5 minut.

Biszkopt:

Do miski wlewamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.

Tak przygotowane ciasto wlewamy na lekko podpieczone zielone paski. Pieczemy około 20 minut.

Biszkopt po upieczeniu wykładamy na blat zdejmujemy papier i zawijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną.

Przygotowanie kremu:

W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier i młody jęczmień wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.

Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu utrzeć krem. Na koniec do kremu wlewamy spirytus.

Rozwijamy biszkopt.

Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę. Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę. Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.

POLECAM!!!
Rolada dwukolorowa z kremem
Tak wygląda rolada dwukolorowa po rozkrojeniu
Rolada dwukolorowa z kremem
Przygotowaną zieloną masy wyciskamy na blachę
Rolada dwukolorowa z kremem
Po upieczeniu biszkoptu zdejmujemy papier i zwijamy aby wzorek był na górze
Rolada dwukolorowa z kremem
Rozwijamy biszkopt smarujemy dzemem i wykładamy krem
Rolada dwukolorowa z kremem
Zwijamy po wyłożeniu kremem i dekorujemy dowolnie