Sposób przygotowania:
Rolada porzeczkowa
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Zwijamy w ścierkę i studzimy.
Masa porzeczkowa:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem, alkoholem. Czerwoną porzeczkę miażdżymy łyżką i gotujemy ciągle mieszając do 8 minut. Przecieramy i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetartą porzeczkę i chłodną czekoladę łączymy z masłem.
Przekładamy masą roladę.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Zwijamy w ścierkę i studzimy.
Masa porzeczkowa:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem, alkoholem. Czerwoną porzeczkę miażdżymy łyżką i gotujemy ciągle mieszając do 8 minut. Przecieramy i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetartą porzeczkę i chłodną czekoladę łączymy z masłem.
Przekładamy masą roladę.