pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Rolada z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

uwielbiam robić tę roladę

Rolada z galaretką

Składniki:

Rolada z galaretką

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • pół litra mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • kieliszek spirytusu
  • DODATKOWO
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • migdały
  • tabliczka czekolady
  • MASA NA ROLADĘ
  • 1/4 litra śmietany 36 proc.
  • śmietanka fix

Sposób przygotowania:

Rolada z galaretką
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, a następnie dodać cukier. Ubijać do puszystości. Następnie dodać żółtka i wmieszać je na najmniejszych obrotach. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką. Wylać ciasto na brytfannę, upiec biszkopta przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ciepły zwinąć w rulonik w wilgotnej ścierce. ZROBIĆ GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ: Rozpuścić galaretkę w 1,5 szklanki mleka. Przelać do płaskiego naczynia i odczekać do stężenia. Później pociąć na grube paski. MASA: 400 ml mleka zagotować, w 100 ml rozpuścić jajko, mąki i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczone składniki i mieszać do zagotowania. Gdy się zagotuje wmieszać galaretki cytrynowe. Odstawić do ostudzenia. Gdy wystudzi się utrzeć z margaryną. Dodać kieliszek spirytusu. DALEJ: Biszkopta rozwinąć ze ściereczki, położyć na niego przygotowaną masę, wyłożyć pociętą w paski galaretkę i znowu zwinąć w rulon. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie, ubić śmietanę 36 procentową i dodać do niej śmietankę fix. Wyłożyć na roladę. Posypać pociętymi migdałami i polać roztopioną czekoladą. Smacznego.