misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Rolada z jagodami (borówkami)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dekoracyjna rolada z delikatnym kremem śmietanowym i owocami

Rolada z jagodami (borówkami)

Składniki:

Rolada z jagodami (borówkami)

 

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • Trochę proszku do pieczenia
  • ½ l śmietany kremówki
  • ½ kg serka śmietankowego w wiaderku( np. zielona łąka)
  • 120g cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • ½ kg jagód(borówek)
  • kilka łyżek wody z cukrem waniliowym do nasączenia biszkoptu

 

Sposób przygotowania:

Rolada z jagodami (borówkami)
Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor. Gorący biszkopt zdejmujemy z blachy i zawijamy w ściereczkę (z zimnego biszkoptu nie zwiniemy rolady!) . Serek wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić z śmietan-fixem i połączyć delikatnie z serkiem. Zimny biszkopt rozwinąć, zdjąć papier (jeżeli potrzeba nasączyć biszkopt wodą z cukrem waniliowym) i nałożyć krem do środka(1/3 kremu zostawiamy do dekoracji rolady), rozłożyć na kremie jagody(borówki). Bliżej środka rolady nakładamy więcej kremu. Zwinąć biszkopt w roladę. Ozdabiamy pozostałym kremem. SMACZNEGO! UWAGA: Biszkopt należy zwinąć górą do środka.