rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Rolada z karkówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kolejna propozycja na mięsną roladkę z dodatkiem przecieru warzywnego ajvar, mięsa mielonego i pieczarek.

Rolada z karkówki

Składniki:

Rolada z karkówki

 

  • 1 kg karkówki
  • 30 dkg mięsa mielonego (łopatka)
  • 4 pieczarki
  • 3 łyżeczki sosu warzywnego ajvar (papryka-bakłażan)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rolada z karkówki

Mięso:

Rolada z karkówki
Karkówkę rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem oraz smarujemy ajvarem

Karkówkę nacinamy w dwóch miejscach, rozkładamy i rozbijamy na jak najcieńszy płat. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron, a z jednej smarujemy sosem warzywnym.

Nadzienie:

Rolada z karkówki
Na karkówkę nakładamy pozostałe składniki i zwijamy roladę

Na sos nakładamy przyprawione solą i pieprzem mięso mielone, kawałki pieczarek i posiekaną natkę pietruszki. Zostawiamy ok 3cm pasek na całej długości szerszego boku.

Pieczenie:

Rolada z karkówki
Zwiniętą roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Mięso zwijamy na kształt rolady, obwiązujemy sznurkiem i przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 2 godziny.
Jeśli chcemy pokroić mięso w cienkie plastry musimy zostawić na ok 2 godziny aż przestygnie. Inaczej mięso będzie się kruszyło.


Tagi:

rolada