zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Meksykańskie rolady z karkówki z ryżem i surówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne i kolorowe rolady z meksykańską mieszanką Hortex zadowoli każde podniebienie i oko, idealnie pasują na niedzielny ale i świąteczny obiad.

Meksykańskie rolady z karkówki z ryżem i surówką

Składniki:

Meksykańskie rolady z karkówki z ryżem i surówką

 

  • 1x Mieszanka MEKSYKAŃSKA Hortex
    2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól do smaku

  • przyprawa do kuchni meksykańskiej do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

  • 2 plastry karkówki ( każdy po 200 g )
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

  • Dodatki :
  • ryż ugotowany na sypko w kurkumie

  • surówka z czerwonej kapusty

Sposób przygotowania:

Meksykańskie rolady z karkówki z ryżem i surówką
Plastry karkówki umyć, osuszyć i rozbić jak najcieniej tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem i odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mieszankę meksykańską i smażyć kilka minut. Potem doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać. Bułkę tartą dodać w celu zebrania z patelni wszystkich smaków i związania farszu. Farsz po przestudzeniu rozłożyć na plastry karkówki i zwinąć w rolady a potem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na rolady położyć plasterki boczku. Naczynie zakryć i wstawić do zimnego piekarnika. Termostat ustawić na 200 stopni a czas 40 minut. Gdy rolady się pieką ugotować ryż i przygotować surówkę z czerwonej kapusty. Upieczone rolady pokroić w plastry i podawać na gorąco z przygotowanym ryżem i surówką.