jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ogórkowy chłodnik z arbuzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu letnie zupy to oczywiście chłodniki. Najlepsze powstają z warzyw z własnego ogrodu. Polecam!

Ogórkowy chłodnik z arbuzem

Składniki:

Ogórkowy chłodnik z arbuzem

SKŁADNIKI

DODATKOWO

  • Kilka kostek sera feta do podania,
  • Kilka kostek arbuza do podania,
  • 2 łyżki pestek słonecznika do podania

Sposób przygotowania:

Ogórkowy chłodnik z arbuzem
Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę. Listki mięty siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki wraz z jogurtem umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy. Do zmiksowanych składników dodajemy ser feta. Ponownie całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy rzadkie chłodniki możemy dodać do całości odrobinę zimnej wody.

Między czasie pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni i studzimy.

Gotowy chłodnik rozlewamy na miseczki. Na wierzch wykładamy kostki sera i arbuza oraz pestki dyni. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, dekorujemy listkami mięty i podajemy.