Sposób przygotowania:
Rolada z kremem michałkowymETAP 1:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypać cukier i dalej ubijać, następnie zmniejszyć obroty robota i miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami.
ETAP 2:
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać.
Piec w temp. 180st około 15 minut.
ETAP 3:
Ściereczkę posypać cukrem pudrem, wyjąć na nią roladę, delikatnie zdjąć papier i zwinąć, odstawić do wystudzenia zawiniętą w ściereczkę.
ETAP 4:
Dzień wcześniej przed robieniem ciasta cukierki zalać śmietaną i podgrzewając rozpuścić cukierki ( nie gotować) po wystudzeniu wstawić do lodówki. Następnego dnia schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z utartym serkiem.
Maliny wrzucić do garnka i lekko podgrzać, kiedy puszczą sok dodać do nich cukier do smaku i 1 łyżeczkę kisielu truskawkowego lub malinowego rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody, zagotować i wystudzić.
Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować musem malinowym, następnie rozsmarować 3/4 całego kremu i ponownie zwinąć,
ETAP 5:
wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami z ciemnej czekolady.
SylaUla