iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1221]

Rolada z kremem michałkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodka rolada z kremem o smaku moich ulubionych cukierków bo uwielbiam białe jak klasyczne Michałki.

Rolada z kremem michałkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z kremem michałkowym

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • 10 sztuk białych Michałków
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 36%

dodatkowo:

  • 1 szklanka malin
  • cukier
  • mleczna czekolada

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem michałkowym

ETAP 1:

Rolada z kremem michałkowym
Wszystko bardzo delikatnie ze sobą wymieszać.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypać cukier i dalej ubijać, następnie zmniejszyć obroty robota i miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami.

ETAP 2:

Rolada z kremem michałkowym
Mój piekarnik jest większy wiec rolada jest też cieńsza.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać.

Piec w temp. 180st około 15 minut.

ETAP 3:

Rolada z kremem michałkowym
Ciasto w ścierce zostawić do wystudzenia.

Ściereczkę posypać cukrem pudrem, wyjąć na nią roladę, delikatnie zdjąć papier i zwinąć, odstawić do wystudzenia zawiniętą w ściereczkę.

ETAP 4:

Rolada z kremem michałkowym

Dzień wcześniej przed robieniem ciasta cukierki zalać śmietaną i podgrzewając rozpuścić cukierki ( nie gotować) po wystudzeniu wstawić do lodówki. Następnego dnia schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z utartym serkiem.

Maliny wrzucić do garnka i lekko podgrzać, kiedy puszczą sok dodać do nich cukier do smaku i 1 łyżeczkę kisielu truskawkowego lub malinowego rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody, zagotować i wystudzić.

Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować musem malinowym, następnie rozsmarować 3/4 całego kremu i ponownie zwinąć,

ETAP 5:

Rolada z kremem michałkowym

wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami z ciemnej czekolady.