dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rolada z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatna, biszkoptowa rolada. Przełożona kremem sporządzonym ze śmietany i mlecznej czekolady. Pyszności.

Rolada z kremem czekoladowym

Składniki:

Rolada z kremem czekoladowym

Biszkopt:

Krem:

  • 1/2 l śmietany 30 %
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem czekoladowym

Pierwszy etap:

Rolada z kremem czekoladowym
Na koniec do ciasta dodajemy ubitą piane.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy aromat. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Drugi etap:

Rolada z kremem czekoladowym
Ciasto pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blasze włożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 17 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciasto przekładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę.

Trzeci etap:

Rolada z kremem czekoladowym
Ubitą śmietanę mieszamy z czekoladą i żelatyną.

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy czekoladę i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy wystudzony biszkopt. Wierzch smarujemy kremem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami. Wstawiamy do lodówki aby ciasto się schłodziło.
Smaczne