Sposób przygotowania:
Rolada z kremem czekoladowymPierwszy etap:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy aromat. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Drugi etap:
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blasze włożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 17 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciasto przekładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę.
Trzeci etap:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy czekoladę i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy wystudzony biszkopt. Wierzch smarujemy kremem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami. Wstawiamy do lodówki aby ciasto się schłodziło.
Smaczne