Sposób przygotowania:
Rolada drobiowa z warzywami
Różyczki brokuła i kalafiora podgotować w lekko osolonej wodzie, al.- dente. Rzodkiewkę i marchewkę umyć, zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w słupki. Ser zetrzeć na tarce, natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem, uważając, aby nie zrobić dziur, na desce rozłożyć folię spożywczą rozbite filety rozłożyć na folii, tak by jeden zachodził na drugi i powstał jeden duży kawałek mięsa. Dobrze oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Układać na filecie warstwami warzywa.
Ser podzielić na trzy części, jedną wymieszać z rozdrobnionym widelcem brokułem, drugą część, posypać brzeg mięsa, następnie reszta warstw, ułożonych obok siebie.
Warstwy:
1 ser żółty
2 brokuł wymieszany z serem
3 marchewka
4 natka pietruszki, na pietruszce ułożone różyczki kalafiora
5 słupki papryki
6 rzodkiewki
7 ser żółty.
Za pomocą folii spożywczej, zwinąć mięso w roladę i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok. 45 minut
Upieczoną roladę odstawić, w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby później ładnie się nam kroiła.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem, uważając, aby nie zrobić dziur, na desce rozłożyć folię spożywczą rozbite filety rozłożyć na folii, tak by jeden zachodził na drugi i powstał jeden duży kawałek mięsa. Dobrze oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Układać na filecie warstwami warzywa.
Ser podzielić na trzy części, jedną wymieszać z rozdrobnionym widelcem brokułem, drugą część, posypać brzeg mięsa, następnie reszta warstw, ułożonych obok siebie.
Warstwy:
1 ser żółty
2 brokuł wymieszany z serem
3 marchewka
4 natka pietruszki, na pietruszce ułożone różyczki kalafiora
5 słupki papryki
6 rzodkiewki
7 ser żółty.
Za pomocą folii spożywczej, zwinąć mięso w roladę i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok. 45 minut
Upieczoną roladę odstawić, w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby później ładnie się nam kroiła.