Sposób przygotowania:
Rolada z musem truskawkowymSposób przygotowania biszkoptu
Całe jajka ubijamy przez 10 minut z 3/4 szklanki cukru. Po ubiciu wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na sam koniec dodajemy olej.
Przygotujemy dużą formę do pieczenia, którą wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wylać na blachę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika na około 12 minut.
Biszkopt po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę i odlepić papier od biszkoptu. Biszkopt zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt.
Sposób przygotowania masy lub krem
Żelatynę rozpuścić w 2-4 łyżkach gorącej wody. Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z musem truskawkowym i ostudzoną żelatyną. Delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć i posmarować kremem i ponownie zwinąć.
Jak zostanie krem można posmarować nim z wierzchu roladę i posypać cukierkami.
W okresie letnim można położyć na roladę świeże truskawki.