Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Rolada z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do rolady można dodać w okresie letnim świeże truskawki pokroione na średnie cząstki . Rorade można polać polewą czekoladową

Rolada z musem truskawkowym

Składniki:

Rolada z musem truskawkowym

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklanka mąki,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka oleju

Składniki na krem lub masę

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %,
  • 20 dag truskawek,
  • 6 dag cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,

Sposób przygotowania:

Rolada z musem truskawkowym

Sposób przygotowania biszkoptu

Całe jajka ubijamy przez 10 minut z 3/4 szklanki cukru. Po ubiciu wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na sam koniec dodajemy olej.

Przygotujemy dużą formę do pieczenia, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto wylać na blachę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika na około 12 minut.

Biszkopt po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę i odlepić papier od biszkoptu. Biszkopt zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt.

Sposób przygotowania masy lub krem

Żelatynę rozpuścić w 2-4 łyżkach gorącej wody. Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z musem truskawkowym i ostudzoną żelatyną. Delikatnie wymieszać.

Biszkopt rozwinąć i posmarować kremem i ponownie zwinąć.

Jak zostanie krem można posmarować nim z wierzchu roladę i posypać cukierkami.

W okresie letnim można położyć na roladę świeże truskawki.