akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Biszkoptowa rolada truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny biszkopt z musem truskawkowym, udekorowany świeżymi truskawkami. Prosta propozycja na deser do kawy :D Serdecznie polecam!

Biszkoptowa rolada truskawkowa

Składniki:

Biszkoptowa rolada truskawkowa

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szkl. Cukru
  • ¾ szkl. Mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml. Wody wrzącej
  • 500g. Truskawek

 

  • Dodatkowo:
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada truskawkowa
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do formy 35x24cm. Wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do dużej keksówki papierem do dołu. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie. Ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować na puree i dodać do tężejącej galaretki. Mus truskawkowy przełożyć na biszkopt, schłodzić do całkowitego stężenia.3. Wyciągnąć roladę z formy, ściągnąć papier i udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego!