jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rolada z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Idealna gdy w ogrodzie królują borówki

Rolada z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z borówkami

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 1/2-3/4 szklanki musu z borówki,
  • Cukier puder do smaku (2-3 łyżki),
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo: masa budyniowa oraz świeże borówki do dekoracji.

 

  • Masa: Krem:
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,5 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Rolada z borówkami
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dokładamy olej. Mieszamy delikatnie z mąka i proszkiem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min.Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady. NADZIENIE: W 0,5 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Śmietankę (schłodzoną) ubijamy. Do gotowej dokładamy mus owocowy oraz cukier puder. Miksujemy. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy na rozwinięty biszkopt. Równomiernie rozsmarowujemy, po czym zwijamy roladę. Odstawiamy do zastygnięcia. KREM: Z podanych składników gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło. Następnie dodajemy do niego stopniowo budyń.Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na roladę. Na masie układamy borówki.
Rolada z borówkami
gotowy biszkopt zawijamy w wilgotną ściereczkę.