Sposób przygotowania:
Rolada z borówkami
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dokładamy olej. Mieszamy delikatnie z mąka i proszkiem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min.Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady. NADZIENIE: W 0,5 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Śmietankę (schłodzoną) ubijamy. Do gotowej dokładamy mus owocowy oraz cukier puder. Miksujemy. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy na rozwinięty biszkopt. Równomiernie rozsmarowujemy, po czym zwijamy roladę. Odstawiamy do zastygnięcia. KREM: Z podanych składników gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło. Następnie dodajemy do niego stopniowo budyń.Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na roladę. Na masie układamy borówki.
marietta