Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada z białek z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rolada z białek z musem truskawkowym to wspaniały wypiek, który w środku zimy przypomina smak lata.

Rolada z białek z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z białek z musem truskawkowym

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1/2 cukru wanilinowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Mus truskawkowy:
  • 80 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 brzoskwini z puszki

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z białek z musem truskawkowym
Tryskawki bez szypułek wsypać do rondla, wlać kilka łyżek wody, zagotować. Wsypać galaretki, wymieszać i dokładnie zmiksować. Odłożyć do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier wanilinowy. Do ubitych białek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowaną, dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier, ułożyć na ścierce i razem ze ściereczką zwinąć, pozostawić do ostudzenia. Zimne ciasto rozwinąć ze ścierki, wyłożyć tężejący mus, brzegiem ułożyć cząstki brzoskwiń i ponownie zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rolada z białek z musem truskawkowym
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę
Rolada z białek z musem truskawkowym
Dodać pozostałe składniki wymieszać i wylać na blaszkę
Rolada z białek z musem truskawkowym
Truskawki zagotować wymieszać z galaretką zmiksować
Rolada z białek z musem truskawkowym
Tężejący mis wyłożyć na ciasto ułożyć brzoskwinie zwinąć roladę.