czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna alternatywa dla strucli makowej. Szczególnie dla tych osób, które lubią urozmaicenia w kuchni.

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową

Składniki:

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową

 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • jajko + 1 żółtko,
  • 25 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka śmietany 12%,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • puszka masy orzechowej (560 g).

Sposób przygotowania:

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową

ETAP 1:

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową
Ze składników zagniatamy ciasto, schładzamy.

Drożdże dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

ETAP 2:

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową
Ciasto rozłwakować na prostokąt o wym 20x35cm

Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm.

ETAP 3:

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową
Ciasto posmarować masą orzechową i zrolować.

Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód.

ETAP 4:

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową
Zrolowaną struclę ułożyć w formie, odstawić do wyrośnięcia

Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie piec około 45-50 minut w temp. 180st.

Ostudzić i polukrować.