Sposób przygotowania:
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechowąETAP 1:
Drożdże dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
ETAP 2:
Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm.
ETAP 3:
Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód.
ETAP 4:
Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie piec około 45-50 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.