gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Rolada truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkoptowa rolada z dodatkiem pianki truskawkowej z kawałkami truskawek i musem. Pyszna idealna na upalne dni.

Rolada truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada truskawkowa

 

  • Biszkopt jasny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku

 

 

  • Mus truskawkowy
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa
Biszkopt - ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i cukier mieszamy, dodajemy olej i mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy - wylewamy na dużą blaszkę pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczony jeszcze ciepły zwijamy w rulon tworząc roladę. Nadzienie - rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklance wody odkładamy do lekkiego stężenia. Ubijamy obie śnieżki w 200 ml mleka dodajemy galaretkę i kawałki truskawek. Mus - zmiksować truskawki na mus podgrzać wsypać galaretkę odłożyć do lekkiego zastygnięcia. Masę rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie, na wierzch masy rozsmarowujemy mus truskawkowy - zwijamy w roladę odkładamy do zastygnięcia. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.
Rolada truskawkowa
Pieczemy biszkopt ciepły zwijamy w roladę
Rolada truskawkowa
Ubijamy kremówkę dodajemy galaretkę i truskawki
Rolada truskawkowa
Na biszkopt z masą rozsmarowujemy mus truskawkowy
Rolada truskawkowa
Gotową roladę przed podanie posypujemy cukrem pudrem