Sposób przygotowania:
Rolada z piersi drobiu
Pieczarki oczyścić, obrać, pokrajać w drobną kostkę, wysypać do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić, wysypać do rondelka, chwilę poddusić, przyprawić do smaku solą, ostudzić. Mięso z drobiu zbić zwilżonym tłuczkiem, a następnie pobijając połączyć w jeden duży płat. Poszczególne zbite płatki powinny zachodzić na siebie. Powierzchnię łączenia płatków posmarować białkiem. Ostudzone pieczarki wymieszać z ubitym na pianę drugim białkiem, oprószyć solą czosnkową. Uzyskanym w ten sposób nadzieniem posmarować płat mięsa, zwinąć w ścisły rulon. Obwiązac ścisło nitką bawełnianą jak baleron. Uformowaną roladę obrumienić wkładając na posmarowaną oliwą patelnię. Po obrumienieniu przełożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, udusić pod przykryciem do miękkości. Miękką roladę pokrajać w poprzek na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Obłożyć pieczonymi ziemniakami. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty, cykorii lub ze świeżych ogórków.
Gość
Gość
Gość
Aicooh