Sposób przygotowania:
Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano
► Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć białe błonki. Mięso polędwiczki naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, nie przecinając do końca. Następnie przewrócić na drugą stronę i znowu naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozchylić nacięte płaty mięsa, Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozklepać tłuczkiem do mięsa, żeby polędwiczka zwiększyła swoją objętość i powstał jak największy prostokątny płat.
► Płat mięsa posmarować z pesto rosso i obłożyć plastrami szynki, zwinąć formując roladę i ciasno związać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180C / Termoobieg /.W połowie zapiekania roladę obrócić na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Polędwiczkę pokroić i przełożyć na talerze.
► Płat mięsa posmarować z pesto rosso i obłożyć plastrami szynki, zwinąć formując roladę i ciasno związać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180C / Termoobieg /.W połowie zapiekania roladę obrócić na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Polędwiczkę pokroić i przełożyć na talerze.
zbysiowa