Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak przystało na roladki z polędwiczki wieprzowej, tworzymy je rolując kawałki mięsa z dodatkiem naszych ulubionych przysmaków.

Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano

 

  • 500 g. polędwica wieprzowa
  • 6 plasterków szynki (serrano lub szwarcwaldzka )
  • Pesto ROSSO (czerwone / 8 łyżek)
  • wykałaczki, metalowe szpilki lub sznurek bawełniany

Sposób przygotowania:

Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano
► Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć białe błonki. Mięso polędwiczki naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, nie przecinając do końca. Następnie przewrócić na drugą stronę i znowu naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozchylić nacięte płaty mięsa, Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozklepać tłuczkiem do mięsa, żeby polędwiczka zwiększyła swoją objętość i powstał jak największy prostokątny płat.

► Płat mięsa posmarować z pesto rosso i obłożyć plastrami szynki, zwinąć formując roladę i ciasno związać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180C / Termoobieg /.W połowie zapiekania roladę obrócić na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Polędwiczkę pokroić i przełożyć na talerze.
Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano
Obłożyć płaty mięsa, zwinąć, formując roladę i ciasno związać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa.
Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano
Posmarować prostokątny płat mięsa z pesto rosso i obłożyć plastrami szynki.
Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano
Rozchylić nacięte płaty mięsa - przykryć folią spożywczą i delikatnie rozklepać tłuczkiem do mięsa - posmarować z pesto rosso.
Rolada z polędwicy wieprz. z pesto i szynką Serano
Polędwiczkę naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości - następnie przewrócić na drugą stronę i znowu naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie.