viki2903

viki2903

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Rolada wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa rolada pieczeniowa z polędwicy i mielonego mięsa, z dodatkiem majeranku, miękka, aromatyczna, smaczna

Rolada wielkanocna

Składniki:

Rolada wielkanocna

na roladę

  • składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 70 dkg karkówki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • Szczypta soli i pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wielkanocna

przygotowanie polędwiczki

Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżeczką papryki i majeranku, oraz solą i pieprzem.

przygotowanie mięsa mielonego

Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody. Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę.

złożenie i pieczenie

Mięso mielone rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę i zawijamy. Roladę obsypujemy z wierzchu majerankiem, przekładamy na siatkę wędliniarską i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. W połowie czasu pieczenia roladę należy przewrócić na drugą stronę.