Sposób przygotowania:
Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami
Szpinak przełożyć na patelnię i odparować. Następnie dodać łyżkę masła, rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową.
Filet z indyka opłukać, osuszyć, rozciąć, tak żeby powstał jak największy płat mięsa. Ułożyć go na desce i delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso posolić, popieprzyć i skropić oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami. Wzdłuż dłuższego boku płata indyka ułożyć przestudzony szpinak, pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidory w całości. Mięso zwinąć w roladę, owinąć plastrami szynki i spiąć wykałaczkami.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą ze słoika z pomidorami, wlać 3 łyżki białego wytrawnego wina. Włożyć roladę, ją również wysmarować oliwą i odstawić na około 3 godziny do zamarynowania. Następnie mięso wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 40 minut.
W tym czasie mięso 2-3 razy polewać tłuszczem z dna naczynia do zapiekania. Upieczone mięso odstawić na 10 minut i dopiero po tym czasie roladę pokroić na grube plastry, wcześniej usuwając wykałaczki.
Filet z indyka opłukać, osuszyć, rozciąć, tak żeby powstał jak największy płat mięsa. Ułożyć go na desce i delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso posolić, popieprzyć i skropić oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami. Wzdłuż dłuższego boku płata indyka ułożyć przestudzony szpinak, pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidory w całości. Mięso zwinąć w roladę, owinąć plastrami szynki i spiąć wykałaczkami.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą ze słoika z pomidorami, wlać 3 łyżki białego wytrawnego wina. Włożyć roladę, ją również wysmarować oliwą i odstawić na około 3 godziny do zamarynowania. Następnie mięso wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 40 minut.
W tym czasie mięso 2-3 razy polewać tłuszczem z dna naczynia do zapiekania. Upieczone mięso odstawić na 10 minut i dopiero po tym czasie roladę pokroić na grube plastry, wcześniej usuwając wykałaczki.
ETAP 1:
Moza