anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niezwykle smaczna i znakomicie prezentująca się rolada z indyka ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Mięso jest bardzo soczyste i miękkie, świetnie smakuje dzięki długiemu marynowaniu.

Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami

 

  • filet z indyka – 1,2 kg
  • suszone pomidory w oleju – 1 słoiczek
  • szpinak mrożony – 200 g
  • mozzarella - 150 g
  • szynka serrano, parmeńska lub szwarcwaldzka – 100 g
  • gałka muszkatołowa świeżo mielona – 1/4 łyżeczki
  • masło – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami
Szpinak przełożyć na patelnię i odparować. Następnie dodać łyżkę masła, rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową.

Filet z indyka opłukać, osuszyć, rozciąć, tak żeby powstał jak największy płat mięsa. Ułożyć go na desce i delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso posolić, popieprzyć i skropić oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami. Wzdłuż dłuższego boku płata indyka ułożyć przestudzony szpinak, pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidory w całości. Mięso zwinąć w roladę, owinąć plastrami szynki i spiąć wykałaczkami.

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą ze słoika z pomidorami, wlać 3 łyżki białego wytrawnego wina. Włożyć roladę, ją również wysmarować oliwą i odstawić na około 3 godziny do zamarynowania. Następnie mięso wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 40 minut.

W tym czasie mięso 2-3 razy polewać tłuszczem z dna naczynia do zapiekania. Upieczone mięso odstawić na 10 minut i dopiero po tym czasie roladę pokroić na grube plastry, wcześniej usuwając wykałaczki.

ETAP 1:

Moza

Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w grubą kostkę.
Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami
Wzdłuż dłuższego boku płata indyka ułożyć farsz.
Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami
Mięso zwinąć w roladę, owinąć plastrami szynki i spiąć wykałaczkami.
Rolada z indyka ze szpinakiem ii pomidorami
Upieczone mięso odstawić na 10 minut i dopiero kroić.