SUPERPRZEPIS

Rolada szynkowa z selerem naciowym

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rolada szynkowa z selerem naciowym Więcej zdjęć (5)

Zawinięte w roladę mięso z szynki wieprzowej do doskonały pomył na pyszny obiad. Jeśli naszą roladę wzbogacimy o łodygi selera zyskamy lepszy smak i fajniejszy wygląd. Polecam!

Składniki:

Rolada szynkowa z selerem naciowym

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki wieprzowej w kawałku,
  • 350- 400 gram zmielonej szynki wieprzowej,
  • 9 plasterków szynki wieprzowej (wędliny),
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego,
  • 6 łodyg selera naciowego
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Zioła prowansalskie do smaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Przyprawa do mięsa mielonego,
  • 0,5 cebuli,
  • Ok 3 – 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Rolada szynkowa z selerem naciowym

ETAP 1

Rolada szynkowa z selerem naciowym
Rozbity płat mięsa doprawiamy do smaku

Szynkę wieprzową nacinamy, tak by powstał z niej prostokątny płat mięsa. Dodatkowo rozbijamy go na jeszcze cieńszy, większy płat.

Tak przygotowane mięso nacieramy delikatnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodatkowo oprószamy je solą, pieprzem, papryką oraz ziołami do smaku.

Mięso odkładamy na bok, a przygotowujemy mięso mielone.

ETAP 2

Rolada szynkowa z selerem naciowym
kolejno wykładamy warstwę jogurtu i plasterki szynki

Rozdrobnione mięso łączymy z przyprawą do mięsa mielonego i drobno pokrojoną cebulą.

Mając tak przygotowane składniki przystępujemy do przygotowania rolady.

Przygotowany płat mięsa smarujemy połową jogurtu. Na jogurt wykładamy warstwę plasterków szynki.

ETAP 3

Rolada szynkowa z selerem naciowym
Mięso mielony wykładamy na wędlinę

Wędlinę przykładamy warstwą mięsa mielonego.

ETAP 4

Rolada szynkowa z selerem naciowym
Seler wykładamy na mięso mielone

Na mielonym mięsie układamy w odstępach łodygi selera.

ETAP 5

Rolada szynkowa z selerem naciowym
Gotową rolade smarujemy jogurtem i pieczemy

Tak przygotowane mięso rolujemy, formując zgrabną roladę. Roladę dodatkowo przewiązujemy nicią.

Jej wierzch smarujemy pozostałą częścią jogurtu i oprószamy ziołami prowansalskimi.

Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę pieczemy około 90-100 minut w 180°C.

Gotową kroimy w plastry około 1 cm i podajemy.


Tagi:

danie mięso