Sposób przygotowania:
Rolada szynkowa z selerem naciowymETAP 1
Szynkę wieprzową nacinamy, tak by powstał z niej prostokątny płat mięsa. Dodatkowo rozbijamy go na jeszcze cieńszy, większy płat.
Tak przygotowane mięso nacieramy delikatnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodatkowo oprószamy je solą, pieprzem, papryką oraz ziołami do smaku.
Mięso odkładamy na bok, a przygotowujemy mięso mielone.
ETAP 2
Rozdrobnione mięso łączymy z przyprawą do mięsa mielonego i drobno pokrojoną cebulą.
Mając tak przygotowane składniki przystępujemy do przygotowania rolady.
Przygotowany płat mięsa smarujemy połową jogurtu. Na jogurt wykładamy warstwę plasterków szynki.
ETAP 3
Wędlinę przykładamy warstwą mięsa mielonego.
ETAP 4
Na mielonym mięsie układamy w odstępach łodygi selera.
ETAP 5
Tak przygotowane mięso rolujemy, formując zgrabną roladę. Roladę dodatkowo przewiązujemy nicią.
Jej wierzch smarujemy pozostałą częścią jogurtu i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę pieczemy około 90-100 minut w 180°C.
Gotową kroimy w plastry około 1 cm i podajemy.
kuchenny świat
halina
gusia1000