migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rolada z indyka nadziewana brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kupiłam duży filet z piersi indyka i przygotowałam z niego roladę. Do farszu wykorzystałam pastę z brokuła. Rolada wyszła spora więc część podałam na obiad a resztę wykorzystałam jako wędlinę na kanapki.

Rolada z indyka nadziewana brokułem  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada z indyka nadziewana brokułem

rolada

sos serowy

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka nadziewana brokułem
Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na miękko. Dobrze osączyć i wystudzić. Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać ser i jeszcze raz całość rozgnieść widelcem. Do smaku doprawić solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ser jest słony.

Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem.

U mnie wyszła jedna duża rolada i jedna mała roladka z tzw. polędwiczki. Jeśli pozostanie nam brokułowy farsz można wykorzystać go jako pastę na kanapki.

Na wierzchu roladę posmarować olejem i natrzeć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec pod przykryciem ok 1 godziny, funkcja góra-dół.

Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.

Sos serowy

Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Sos zagotować i chwilę gotować aby ser się rozpuścił i sos odparował i nieco zgęstniał. Po przestudzeniu sos jeszcze zgęstnieje. 

Na ciepło roladę podałam z sosem serowym, kaszą orkiszową oraz surówką z marchewki i kapusty z koperkiem.
Rolada z indyka nadziewana brokułem
Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na miękko. Dobrze osączyć i wystudzić. Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem.
Rolada z indyka nadziewana brokułem
Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa.
Rolada z indyka nadziewana brokułem
Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie wyłożyć farsz brokułowy.
Rolada z indyka nadziewana brokułem
Na wierzchu roladę posmarować olejem i natrzeć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Rolada z indyka nadziewana brokułem
A tak prezentuje się rolada na zimno