Sposób przygotowania:
Rolada z indyka nadziewana brokułem
Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na miękko. Dobrze osączyć i wystudzić. Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać ser i jeszcze raz całość rozgnieść widelcem. Do smaku doprawić solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ser jest słony.
Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem.
U mnie wyszła jedna duża rolada i jedna mała roladka z tzw. polędwiczki. Jeśli pozostanie nam brokułowy farsz można wykorzystać go jako pastę na kanapki.
Na wierzchu roladę posmarować olejem i natrzeć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec pod przykryciem ok 1 godziny, funkcja góra-dół.
Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.
Sos serowy
Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Sos zagotować i chwilę gotować aby ser się rozpuścił i sos odparował i nieco zgęstniał. Po przestudzeniu sos jeszcze zgęstnieje.
Na ciepło roladę podałam z sosem serowym, kaszą orkiszową oraz surówką z marchewki i kapusty z koperkiem.
Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem.
U mnie wyszła jedna duża rolada i jedna mała roladka z tzw. polędwiczki. Jeśli pozostanie nam brokułowy farsz można wykorzystać go jako pastę na kanapki.
Na wierzchu roladę posmarować olejem i natrzeć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec pod przykryciem ok 1 godziny, funkcja góra-dół.
Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.
Sos serowy
Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Sos zagotować i chwilę gotować aby ser się rozpuścił i sos odparował i nieco zgęstniał. Po przestudzeniu sos jeszcze zgęstnieje.
Na ciepło roladę podałam z sosem serowym, kaszą orkiszową oraz surówką z marchewki i kapusty z koperkiem.