luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Polędwica w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Postanowiłam, że w tym roku na moim świątecznym stole pojawi się mięsko zawijane w ciasto francuskie, a do tego jeszcze ze szpinakiem. Wszystkie te składniki należą do moich ulubionych, dlatego i Wam gorąco polecam.

Polędwica w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w cieście francuskim

 

  • 50 dag polędwicy wieprzowej
  • 50 dag szpinaku mrożonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

 

  • Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście francuskim
Składniki marynaty dokładnie mieszam, smaruję umytą i osuszoną polędwicę, układam w salaterce, nakrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc. Następnego dnia podsmażam polędwicę z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Szpinak rozmrażam, osączam na sicie, dodaję jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto francuskie rozkładam na blacie, na ciasto wykładam szpinak, na szpinaku układam mięso, zwijam w roladę, sklejam brzegi rozmąconym pozostałym jajkiem. Piekarnik nagrzewam do 200°C-220°C, wstawiam roladę i piekę około godzinę. Gotowe wyjmuję i zostawiam do wystygnięcia.
Polędwica w cieście francuskim
Zamarynowane mięso wkładam do lodówki na całą noc.
Polędwica w cieście francuskim
Rozmrożone ciasto francuskie rozwijam na blacie.
Polędwica w cieście francuskim
Wymieszany z dodatkami szpinak układam na cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim
Na szpinaku układam polędwicę i piekę do zrumienienia