SUPERPRZEPIS

Rolada z truskawkami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Rolada z truskawkami

Wspomnienie lata w środku zimy :)

Składniki:

Rolada z truskawkami

 

  • 5 dag margaryny
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta barwnika spożywczego
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • 10 truskawek
  • syrop cukrowy

Sposób przygotowania:

Rolada z truskawkami
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich po jednym żółtku ciągle ubijając, następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dolewamy powoli rozpuszczoną margarynę. Odlewamy 2 łyżki ciasta, mieszamy je z barwnikiem spożywczym i robimy wzory na papierze do pieczenia. Ciasto przelewamy na ozdobiony wzorami papier do pieczenia ułożony w blaszce. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce. Delikatnie odklejamy papier do pieczenia. Ciasto zawijamy na kształt rolady wzorem na zewnątrz. Przygotowujemy masę- kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i pokrojone na kawałki truskawki. Ciasto biszkoptowe rozwijamy, nasączamy syropem cukrowym, smarujemy masą i zwijamy na kształt rolady. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do stężenia.

Tagi:

rolada