Sposób przygotowania:
Rolada zebra ze śmietaną, mascarpone i kiwiKrok 1
Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką do połączenia składników ( delikatnie i w jednym kierunku).
Krok 2
Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić wzorki ( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki). Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 4 minuty.
Krok 3
Do ciasta biszkoptowego które nam zostało dodajemy kakao, mieszamy delikatnie. Masę wykładamy na podpieczony wzorek, równomiernie tak aby zakryć wszystkie wzorki.
Krok 4
Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca 170 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy biszkopt z pieca i przekładamy go na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt jak cukierka, zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5
Do szklaneczki wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną wodą 100 ml ( żelatyna pęcznieje). Wkładamy do mikrofali na 40 sekund do rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, mascarpone mieszamy z żelatyną i dodajemy do śmietany, mieszamy i przekładamy na biszkopt. Kiwi dojrzałe, obrane i pokrojone kładziemy na śmietanę. Zwijamy i wkładamy do lodówki. Dzięki żelatynie kiwi się trzymało śmietany.