zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przez mój psujący się piekarnik biszkopt zostawia wiele do życzenia ale rolada i tak wyszła smaczna.

Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną

 

  • 600 g prażonych jabłek
  • 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców )
  • 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu )
  • 1,5 szk śmietany słodkiej 30 %
  • 1 śmietan fix
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do ciast
  • Biszkopt :
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną
Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli i barwnikiem a potem dodać oba cukry i ubijać aż cukry się rozpuszczą a piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt położyć na czystej ściereczce papierem do góry, zdjąć go i razem ze ściereczką zawinąć w rulon i wystudzić. Potem odwinąć pakunek, rozłożyć biszkopt i posmarować go dżemem. Na brzegu rozłożyć wzdłuż biszkoptu rozmrożone borówki a na reszcie rozsmarować prażone jabłka. Zwinąć roladę i ułożyć ją np. w pojemniku na ciasto łączeniem do dołu i wstawić ją do lodówki na czas ubijania śmietany. Śmietanę wlać do naczynia, cukier wymieszać ze śmietan fixem. Śmietanę chwilę ubijać i dodać mieszankę cukru i śmietan fixu aż śmietana będzie ubita. Gotową śmietaną dowolnie udekorować roladę z wierzchu i po bokach i posypać posypką. Roladę ponownie wstawić na około dwie godziny do lodówki.
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną
na biszkopcie rozsmarować dżem i rozłożyć borówkę.
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną
potem rozsmarowac prażone jabłka na dżemie.
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną
zawinąc roladę i wstawić ją na jakiś czas do lodówki.
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną
na koniec udekorowac bitą smietaną i posypką.