Sposób przygotowania:
Rolada czekoladowa
Białka oddzielamy od zółtek .Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, do dobrze ubitych białek dodajemy zółtka chwilę jeszcze ubijamy. Do jajek dodajemy przesiane mąki,kakao i proszek do pieczenia,mieszamy delikatnie wlewamy na blachę wyłozoną papierem do pieczenia.Biszkopt pieczemy 20 minut 175 st.
Biszkopt po upieczeniu zwijamy razem z papierem w sciereczkę kuchenną studzimy ,biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej. Galaretkę zalewamy wrzątkiem wlewamy do pojemnika studzimy. Zelatynę zalewamy zimną wodą wody tylko tyle abyją mozna było wymieszać jak napęcznieje tak samo zalewamy małą i lością wrzątku mieszamy aż się zozpusci.Smietanę ubijamy pod koniec ubijania wlewamy zelatynę chwilę ubijamy.
Do miseczki odejmujemy 3 łyżki smietany,a do pozostałej wsypujemy masę smietanową o smaku czekoladowym mieszamy na najnizszych obrotach miksera. Biszkopt rozwijamy zdejmujemy papier,smarujemy kremem,na jednym brzegu układamy paski galaretki,zwijamy roladę.
Kremu zostawiamy tak aby posmarować zwiniętą roladę z góry. Wiórki kokosowe mieszamy z posypką czekoladową ,obsypujemy roladę ze wszystkich boków zostawiając na samym srodku pasek bez wiórek .Pozostałą smietanę białą przekładamy do worka cukierniczego dekorujemy górę rolady. Na śmietanę układamy gwiazki wyciętez galaretki dekorujemy jeszcze płatkami czekolady. POLECAM !!!
Biszkopt po upieczeniu zwijamy razem z papierem w sciereczkę kuchenną studzimy ,biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej. Galaretkę zalewamy wrzątkiem wlewamy do pojemnika studzimy. Zelatynę zalewamy zimną wodą wody tylko tyle abyją mozna było wymieszać jak napęcznieje tak samo zalewamy małą i lością wrzątku mieszamy aż się zozpusci.Smietanę ubijamy pod koniec ubijania wlewamy zelatynę chwilę ubijamy.
Do miseczki odejmujemy 3 łyżki smietany,a do pozostałej wsypujemy masę smietanową o smaku czekoladowym mieszamy na najnizszych obrotach miksera. Biszkopt rozwijamy zdejmujemy papier,smarujemy kremem,na jednym brzegu układamy paski galaretki,zwijamy roladę.
Kremu zostawiamy tak aby posmarować zwiniętą roladę z góry. Wiórki kokosowe mieszamy z posypką czekoladową ,obsypujemy roladę ze wszystkich boków zostawiając na samym srodku pasek bez wiórek .Pozostałą smietanę białą przekładamy do worka cukierniczego dekorujemy górę rolady. Na śmietanę układamy gwiazki wyciętez galaretki dekorujemy jeszcze płatkami czekolady. POLECAM !!!
edytaha
marietta
gosia56
mysza75
monikaT83
gusia1000
Sarenka
gosia56
Dziekuje;) moja mama tez często robiła rózne rolady na niedzielę
Bo
gosia56
Bardzo dziękuję Bozenko rolada była naprawdę Super;)