SUPERPRZEPIS

Letnia rolada borówkowa

  • 11
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Letnia rolada borówkowa Więcej zdjęć (5)

Efektowna rolada z borówkami amerykańskimi ze śmietaną - najprawdziwsza pyszota!

Składniki:

Letnia rolada borówkowa

 

  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Masa :
  • 600 ml śmietany słodkiej 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szk gorącej przegotowanej wody
  • Dodatkowo :
  • 350 g borówki amerykańskiej
  • kilka małych listków melisy

 

Sposób przygotowania:

Letnia rolada borówkowa
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo. Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem. Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry. Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę. Zostaw do wystudzenia. Przygotuj teraz składniki masy. W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna. Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ). Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno. Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach. Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji. Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę. Ułóż ją tak aby łączenie było na dole. Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem. Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy. Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
Letnia rolada borówkowa
upieczony i zimny biszkopt rozłóż na ściereczce
Letnia rolada borówkowa
na biszkopt wyłóż masę śmietanową ale część zostaw do dekoracji
Letnia rolada borówkowa
na masę wysłóż borówki zostawiając częśćd o dekoracji
Letnia rolada borówkowa
zwiń roladę i ułóż złączeniem do dołu ...