Sposób przygotowania:
Letnia rolada borówkowa
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo. Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem. Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry. Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę. Zostaw do wystudzenia. Przygotuj teraz składniki masy. W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna. Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ). Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno. Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach. Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji. Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę. Ułóż ją tak aby łączenie było na dole. Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem. Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy. Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
Elficzna
gosia56
Smakowita88
zewa
Elficzna
mela25
zewa
Jest dokładnie tak jak napisała Elficzna, Boki są posmarowane śmietaną i potem użyłam widelca. Zresztą często korzystam z tej metody przy tortach. A opisane jest wszystko w sposobie przygotowania.
mela25
Tylko pytam , bo ładnie to wygląda :)
zewa
Ładnie wygląda i maskuje niedociągnięcia w nierównym rozsmarowaniu masy.
Natala1210
gusia1000