Rolada ziemniaczana z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę,

Rolada ziemniaczana z jajkiem

Składniki:

Rolada ziemniaczana z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana z jajkiem
Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, wymieszać. Przygotować farsz z ugotowanego na twardo jajka drobno posiekanego i zmieszanego z przesmażoną cebulką. Na masę ziemniaczanę położyc dwucentymetrową warstwę farszu, po czym zwinąć w roladę na posmarowanej tłuszczem blaszce (można to również zrobić na papierze do pieczenia, a dopiero później umieścić w blaszce). Następnie roladę posmarować ubitym jajkiem, posypać tartą bułką, pokropić tłuszczem, ponakłuwać w dwóch-trzech miejscach i piec w piekarniku aż do utworzenia się rumianej skórki. Gotową roladę pokroić i polać sosem śmietanowym, cebulowym lub grzybowym.