Sposób przygotowania:
Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzoląPrzygotowanie moreli
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki - jak na zdjęciu.
ETAP 2:
Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. 1/5 sera odkładamy - przyda się do sosu , resztę roztapiamy na patelni.
ETAP 3:
Morele wrzucamy na patelnię z roztapiającym się serem - podgrzewamy je kilka minut, mieszając. Ser ma oblepić owoce, a morele mają nieco rozmięknąć. Kilka moreli odkładamy, resztę wykorzystamy jako farsz.
Przygotowanie mięsa - cz. 1
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kostek, podwójne piersi rozkrajamy na pół. Mięso rozbijamy tłuczkiem - najlepiej przykryć mięso folią spożywczą - wówczas podczas rozbijania nie uszkadzamy mięsa.
ETAP 5:
Rozbite płaty mięsa przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 6:
Na przyprawionych płatach mięsa układamy farsz.
ETAP 7:
Mięso zwijamy w roladki.
Panierowanie
Przygotowujemy 3 talerzyki - na pierwszy wysypujemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajko z odrobiną soli i pieprzu, na trzeci wysypujemy sezam. Każdą roladkę obtaczamy kolejno: w mące, jajku i sezamie.
ETAP 9:
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladki, uważając, aby panierka się nie spaliła.
ETAP 10:
Roladki przekładamy do naczynia do pieczenia. Wkładamy również pozostawione morele. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 30 minut.
ETAP 11:
Przygotowujemy sos: resztę gorgonzoli roztapiamy na patelni, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, podgrzewamy, aż powstanie dość gęsty sos. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do sosu.
ETAP 12:
Roladki wykładamy na talerze. Podajemy z sosem (lub bez niego - tak też smakują świetnie) i ulubionymi dodatkami.