Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce wspaniale komponują się z drobiem - wykorzystując ten fakt, przygotował roladki z piersi z kurczaka nadziewane morelami. Smaczku potrawie nadaje wyrazista gorgonzola. Danie jest proste i naprawdę pyszne!

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

 

  • 2 podwójne lub 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 10 moreli
  • 150 g sera gorgonzola
  • 70 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • do panierowania: 1-2 jajka, mąka, sezam

Sposób przygotowania:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Przygotowanie moreli

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą
Morele kroimy na kawałki - ja kroiłam każdą morelę na 6-8 części

Morele myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki - jak na zdjęciu.

ETAP 2:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą
Ser gorgonzola roztapiamy na patelni

Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. 1/5 sera odkładamy - przyda się do sosu , resztę roztapiamy na patelni.

ETAP 3:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Morele wrzucamy na patelnię z roztapiającym się serem - podgrzewamy je kilka minut, mieszając. Ser ma oblepić owoce, a morele mają nieco rozmięknąć. Kilka moreli odkładamy, resztę wykorzystamy jako farsz.

Przygotowanie mięsa - cz. 1

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kostek, podwójne piersi rozkrajamy na pół. Mięso rozbijamy tłuczkiem - najlepiej przykryć mięso folią spożywczą - wówczas podczas rozbijania nie uszkadzamy mięsa.

ETAP 5:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Rozbite płaty mięsa przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 6:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Na przyprawionych płatach mięsa układamy farsz.

ETAP 7:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Mięso zwijamy w roladki.

Panierowanie

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Przygotowujemy 3 talerzyki - na pierwszy wysypujemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajko z odrobiną soli i pieprzu, na trzeci wysypujemy sezam. Każdą roladkę obtaczamy kolejno: w mące, jajku i sezamie.

ETAP 9:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladki, uważając, aby panierka się nie spaliła.

ETAP 10:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Roladki przekładamy do naczynia do pieczenia. Wkładamy również pozostawione morele. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 30 minut.

ETAP 11:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Przygotowujemy sos: resztę gorgonzoli roztapiamy na patelni, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, podgrzewamy, aż powstanie dość gęsty sos. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do sosu.

ETAP 12:

Roladki a'la devolay z morelami i gorgonzolą

Roladki wykładamy na talerze. Podajemy z sosem (lub bez niego - tak też smakują świetnie) i ulubionymi dodatkami.