Sposób przygotowania:
Tarta "pizza" z pomidorami i salamiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę wysypać na blat razem z solą i pokrojonym na kawałki masłem. Posiekać.
Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 40 min do lodówki.
Pieczenie ciasta:
Rozwałkować natartym mąką wałkiem na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie, za pomocą wałka ułożyć w wysmarowanej masłem formie do tarty o średnicy 26 cm.
Ponakłuwać widelcem i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie składników:
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrane pieczarki i pokroić w plasterki, ser maasdamer oraz cebulę w kostkę, pomidory w plastry.
Smarowanie ciasta sosem:
Zapieczone ciasto posmarować ketchupem, posypać 1/3 przyprawy do pizzy.
Ułożyć pieczarki, następnie połowę żółtego sera, później pomidory, cebulę, 1/3 przyprawy, żółty ser.
Kończenie tarty:
Wyłożyć salami, mozzarellę i pozostałą przyprawę do pizzy. Piec jeszcze przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!