SUPERPRZEPIS

Roladki drobiowe w papierze ryżowym

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Roladki drobiowe w papierze ryżowym

Roladki możemy śmiało przygotować na obiad, albo użyć ich w formie przystawki gdy spodziewamy się gości.

Składniki:

Roladki drobiowe w papierze ryżowym

 

  • Na 6 roladek:

 

  • 2 duże filety drobiowe
  • 8 suszonych pomidorów
  • 6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm)
  • 6 płatów papieru ryżowego
  • 6 łyżeczek sosu z octem balsamicznym np. z nutką pomarańczy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i włoska mieszanka przypraw (np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia)

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe w papierze ryżowym

Etap I

Roladki drobiowe w papierze ryżowym
Przygotowanie roladek na filecie drobiowym

Filety drobiowe kroimy na 3 części, każdą rozbijamy delikatnie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoską mieszanką przypraw. Układamy po odrobinie posiekanym suszonych pomidorów i kawałku włoskiego sera parmezan.

Etap II

Roladki drobiowe w papierze ryżowym
Papier ryżowy przygotowujemy wg opisu na opakowaniu

Całość zwijamy w roladki. Papier ryżowy przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu. Smarujemy odrobiną kremu balsamicznego i nakładamy przygotowaną roladkę drobiową.

Etap III

Roladki drobiowe w papierze ryżowym
Gotowe roladki opiekamy na oleju z każdej strony

Zwijamy najpierw boki, a następnie po długości w papier ryżowy. Gotowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru oleju. Podajemy w całości lub pokrojone np z warzywami do bruschetty.