Sposób przygotowania:
Frittata ze szparagami
Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać je widelcem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki. Gdy szparagi na patelni się zarumienią dodać główki, smażyć jeszcze ok 3 minut. Szparagi ładnie rozłożyć na dnie patelni i wlać masę jajeczną.
Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Gaz zmniejszyć do minimum, patelnię przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się całkowicie zetną ok 20 minut.
Moja patelnia na dnie ma średnicę 22 cm.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki. Gdy szparagi na patelni się zarumienią dodać główki, smażyć jeszcze ok 3 minut. Szparagi ładnie rozłożyć na dnie patelni i wlać masę jajeczną.
Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Gaz zmniejszyć do minimum, patelnię przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się całkowicie zetną ok 20 minut.
Moja patelnia na dnie ma średnicę 22 cm.
SylaUla
Marika-