migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Frittata ze szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Frittata często gości na naszym stole szczególnie w sezonie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem wersja szparagowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

Frittata ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Frittata ze szparagami
Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać je widelcem.

Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki. Gdy szparagi na patelni się zarumienią dodać główki, smażyć jeszcze ok 3 minut. Szparagi ładnie rozłożyć na dnie patelni i wlać masę jajeczną.

Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Gaz zmniejszyć do minimum, patelnię przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się całkowicie zetną ok 20 minut.

Moja patelnia na dnie ma średnicę 22 cm.
Frittata ze szparagami
Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm.
Frittata ze szparagami
W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać je widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Frittata ze szparagami
Gdy szparagi na patelni się zarumienią dodać główki, smażyć jeszcze ok 3 minut. Szparagi ładnie rozłożyć na dnie patelni i wlać masę jajeczną.
Frittata ze szparagami
Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Gaz zmniejszyć do minimum, patelnię przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się całkowicie zetną ok 20 minut.