evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Roladki nadziane papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Roladki wyszły bardzo pyszne. Na talerzu ładnie się prezentują bo są kolorowe i cieszą oko :) W sumie cieszą oko i podniebienie.

Roladki nadziane papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki nadziane papryką

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • po 1/4 papryki (czerwona,żółta,zielona)
  • 150 gram startego sera żółtego ( u mnie gouda)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 jajo surowe kurze
  • bułka tarta
  • Przyprawy wg.uznania:
  • sól morska ziołowa (młynek),ognista mieszanka przypraw (młynek),papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

Roladki nadziane papryką
Umyte i osuszone papryki kroimy w cienkie paski a potem siekamy w drobniutką kostkę. Przekładamy na rozgrzany olej,posypujemy solą morską ziołową oraz przyprawa ognistą i smażymy mieszając do lekkiego zwiędnięcia papryk,gotowe przekładamy do miski. Jak ostygną dodajemy ser żółty i całość mieszamy - odstawiamy. Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem przez folię na jak największe płaty.Solimy solą morską i ognistą mieszanką przypraw, posypujemy papryką czerwoną .Na środek każdego płata układamy farsz paprykowy.Zawijamy najpierw dłuższe boki do środka a następnie w rulon. Panierujemy najpierw w rozmąconym jajku a potem w bułce tartej.Odstawiamy na chwilke do lodówki żeby się uleżały.Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. (na bardzo wolnym ogniu żeby w środku ładnie doszły a ser się roztopił) Podajemy z czym kto lubi :-)
Roladki nadziane papryką
Etap 1 tutaj na zdjęciu widzimy poszczególne etapy przygotowania