Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z fasolką
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plastry (mnie wyszło 10 szt). Każdy kawałek mięsa rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie zrobić dziur.
Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem. Na końcu rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy.
Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny.
W tym czasie sprawdzamy raz po raz ilość płynu. Jeśli za bardzo wyparuje podlewamy wodą. Po godzinie mięso wyciągamy z rondla. Łyżkę mąki rozprowadzamy w ½ szklanki wody.
Wlewamy prze sitko do sosu i mieszamy aż zgęstnieje. Roladki podajemy z sosem w towarzystwie ziemniaków lub klusek.
Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem. Na końcu rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy.
Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny.
W tym czasie sprawdzamy raz po raz ilość płynu. Jeśli za bardzo wyparuje podlewamy wodą. Po godzinie mięso wyciągamy z rondla. Łyżkę mąki rozprowadzamy w ½ szklanki wody.
Wlewamy prze sitko do sosu i mieszamy aż zgęstnieje. Roladki podajemy z sosem w towarzystwie ziemniaków lub klusek.
Jagodowa
Magdalena88