dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Roladki schabowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Miła odmiana od tradycyjnego schabowego

Roladki schabowe z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki schabowe z warzywami

 

  • 1/2 kg schabu
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 cebuli
  • 2 - 3 łyż musztardy
  • 2 kostki pieczeniowe
  • 3 - 4 łyż mąki
  • sól, pieprz, liść laurowy, czarny pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z warzywami
Mięso kroimy na cienkie plasterki. Lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę oczyszcamy i kroimy w słupki, ogórek kroimy w słupki. Każdy plastrek mięsa smarujemy musztardą. Na to kładziemy słupek papryki i ogórka oraz niewielką ilość cebuli. zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Każdą roladkę obsypujemy mąką i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem (kostki rozpuszczone w 1/2 l gorącej wody, dodajemy liście laurowe i pieprz ziarnisty i gotujemy ok 40 min, aż mięso będzie miękkie. Można doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Roladki schabowe z warzywami
Paprykę, ogórek i cebulę kroimy w cienkie słupki.
Roladki schabowe z warzywami
Mięso smarujemy musztradą i układamy warzywa.
Roladki schabowe z warzywami
Obsmażone roladki zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

Tagi:

schab