Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1435]

Roladki z boczku z suszonymi śliwkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne roladki z nutą słodyczy. Danie jest naprawdę smaczne i polecam do wypróbowania na najbliższy obiad.

Roladki z boczku z suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

Roladki z boczku z suszonymi śliwkami i morelami

 

  • 600g surowego boczku wieprzowego
  • suszone morele (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia)
  • suszone śliwki (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia)
  • przyprawy wg gustu

Sposób przygotowania:

Roladki z boczku z suszonymi śliwkami i morelami
Przyprawy wymieszać. Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Można rozklepać. Każdy plaster natrzeć uprzednio przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso odłożyć do lodówki na minimum 1 h (opcjonalnie). W międzyczasie gorącą wodą zalać śliwki i morele (pamiętać, aby zostawić po 1 sztuce do roladek).

Owoce moczyć około 1 godziny. Każdy plaster boczku zwinąć 1 morelą i śliwką. Roladki pospinać wykałaczkami i ułożyć w formie.

Całość zalać wodą z owocami, które się moczyły i przykryć folią aluminiową (niedokładnie). Piec około 1 h w 180 stopniach.

Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby roladki nabrały złotego koloru.