Sposób przygotowania:
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami
Mięso z jelenia kroję w cienkie plastry w poprzek włókien. Następnie każdy plaster przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem. Mięso posypuję z każdej strony przyprawą do dziczyzny i odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Ugotowane, suszone grzyby kroję na mniejsze kawałki. Kapustę obgotowuję we wrzątku, aż zmięknie, dokładnie odsączam i pozostawiam do ostudzenia. Grzyby mieszam z pokrojoną kapustą, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Każdy rozbity plaster mięsa smaruję musztardą, kładę plasterek boczku, nakładam trochę masy grzybowo-kapuścianej i zawijam tworząc roladkę. Owijam każdą roladkę białą nitką, aby mięso nie rozpadło się w czasie duszenia. Obtaczam mięso w mące pszennej i smażę kilka minut na dobrze rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony tak aby pozamykać wszystkie pory w mięsie (zabieg ten sprawi, że mięso będzie soczyste). Obsmażone roladki zalewam gorącym rosołem, dodaję listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, przykrywam pokrywką i duszę na niewielkim ogniu ok. 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. W razie czego podlewam roladki rosołem. Na koniec zaprawiam powstały sos śmietaną. Roladki podaję z ziemniakami i sosem oraz buraczkami ze słoika.