Sposób przygotowania:
Roladki z dorsza w sosie cytrynowymPrzygotowanie warzyw i ryby
Przygotowanie roladek rozpoczynamy od oczyszczenia fasolki szparagowej i marchewki.
Marchewkę kroimy w słupki. Z fasolki odcinamy końcówki.
Warzywa gotujemy al dente w osolonej wrzącej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzamy i osuszamy.
Filety z dorsza myjemy, osuszamy, po czym oprószamy solą i pieprzem.
Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy roladki i spinamy 2-3 wykałaczkami.
Przygotowanie sosu cytrynowego
W garnuszku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Zasmażamy mąkę na małym ogniu, pilnując aby się nie zrumieniła. Powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos, nie przerywając mieszania. Sos powinien być gęsty i jednolity.
Pod koniec gotowania do sosu dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.
Do sosu dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką.
Przygotowanie roladek do pieczenia
Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Roladki zalewamy sosem cytrynowym, na którym układamy pozostałe warzywa.
Pieczenie roladek
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut.
Upieczone roladki dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.