SUPERPRZEPIS

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Roladki z dorsza z dodatkiem marchewki i fasolki szparagowej pieczone w aromatycznym sosie cytrynowym, smaczną propozycją dla smakoszy ryb.

Składniki:

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym

Roladki z dorsza

Sos cytrynowy

Sposób przygotowania:

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym

Przygotowanie warzyw i ryby

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym
Roladki możemy przygotować z rozmrożonej lub świeżej ryby.

Przygotowanie roladek rozpoczynamy od oczyszczenia fasolki szparagowej i marchewki.
Marchewkę kroimy w słupki. Z fasolki odcinamy końcówki.

Warzywa gotujemy al dente w osolonej wrzącej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzamy i osuszamy.

Filety z dorsza myjemy, osuszamy, po czym oprószamy solą i pieprzem.

Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy roladki i spinamy 2-3 wykałaczkami.

Przygotowanie sosu cytrynowego

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym
Aby uniknąć kożucha na ostudzonym sosie, możemy przykryć go folią spożywczą.

W garnuszku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Zasmażamy mąkę na małym ogniu, pilnując aby się nie zrumieniła. Powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos, nie przerywając mieszania. Sos powinien być gęsty i jednolity.

Pod koniec gotowania do sosu dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.

Do sosu dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką.

Przygotowanie roladek do pieczenia

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym

Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Roladki zalewamy sosem cytrynowym, na którym układamy pozostałe warzywa.

Pieczenie roladek

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym
Roladki możemy podać z ryżem lub makaronem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut.

Upieczone roladki dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.


Tagi:

obiad danie ryby