Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Roladki z farszem jajecznym w galarecie z żurku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Plastry szynki wypełnione lekko pikantną pastą jajeczną z chrzanem i szczypiorkiem, zatopione w domowej zupie. Gwarantuję zachwycenie i ciekawość gości zwykłymi roladkami w nie codziennej galarecie.

Roladki z farszem jajecznym w galarecie z żurku

Składniki:

Roladki z farszem jajecznym w galarecie z żurku

 

  • 8 plastrów szynki wielskiej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 1/2 pęczka posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 szklanka domowego żuru
  • 1 łyżka żelatyny spozywczej+ 2 wody
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Roladki z farszem jajecznym w galarecie z żurku
Jajka obrać, umyć, pokroić w małą kostkę( Ja używam kratki jarzynowej)

Do jajek dodać chrzan i szczypiorek, doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszać.

Na każdy plaster szynki kłaść po 2-3 łyżki farszu jajecznego.

Zwinąć plastry w rulon, ułożyć na półmisku/talerzu z wgłębieniem.

Ja przygotowałam 2 talerze po 4 roladki.

Żelatynę zalać wodą, gdy napęcznieje podgrzać do jej rozpuszczenia.

Do żurku ( najlepiej jak będzie w temp. pokojowej) wlać żelatynę, dokładnie wymieszać.

Talerze z roladkami zalać żurkiem, udekorować natką pietruszki.

Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia galarety.