Sposób przygotowania:
Wielkanocne "babeczki" z galarety z jajkiemETAP 1:
1. Galareta:
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1 litr i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do lekkiego stężenia.
ETAP 2:
2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
ETAP 3:
3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki.
ETAP 4:
4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części.
ETAP 5:
5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około 3- 4 godziny.
Justi2401
EwelinaP
cherry