katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Roladki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Roladki podwójnie mięsne w sosie. Smacznie jest gdy do obiadu podamy je z gotowanymi buraczkami albo z surówką.

Roladki z farszem

Składniki:

Roladki z farszem

 

  • schab ok 70 dag
  • mielona łopatka ok 30 dag
  • bułka tarta 2 łyżki
  • rosół (albo woda) 2-3 łyżki
  • jajko małe 1 szt
  • natka pietruszki siekana 2 łyżki
  • majeranek 1 duża szczypta
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • mąka

Sposób przygotowania:

Roladki z farszem
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Plastry rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy też pietruszkę, majeranek, tarta bułkę i rosół. Wbijamy jajko i zarabiamy farsz.

Gdyby był zbyt suchy dodajemy trochę rosołu. Na przygotowane plastry schabu nakładamy gotowy już mięsny farsz. Dość ciasno zwijamy w roladki, zasmażamy na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną cebulą.

Zalewamy wodą albo bulionem, dodajemy liść laurowy i dusimy roladki do miękkości.

Sos zagęszczamy mąką.  



Tagi:

mięso obiad