jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Roladki z fasolką i śmietankowym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Roladki wbrew pozorom są proste i szybkie w wykonaniu- moja rodzina je uwielbia. Powstały w trakcie pieczenia delikatny sos służy do polania ziemniaków.

Roladki z fasolką i śmietankowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z fasolką i śmietankowym sosem

 

  • Składniki na 5-6 sztuk:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • Około 20 dag fasolki (mieszanka zielona i żółta),
  • Około 5 dag sera żółtego,
  • Około 200 ml śmietanki 30%,
  • Około 4 łyżeczki musztardy,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól ziołowa

 

Sposób przygotowania:

Roladki z fasolką i śmietankowym sosem
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane dzielimy na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy przyprawami. Odstawiamy na bok. Miedzy czasie przygotowujemy fasolkę- ucinamy jej końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut na pół twardo.Każdy plaster smarujemy delikatnie musztardą. Następnie układamy na każdym po kilka ugotowanych fasolek. Miedzy fasolki układamy po 1-2 słupki sera żółtego. Tak przygotowane mięso z farszem zwijamy formując roladki. Można dodatkowo miejsce łączenia spiąć wykałaczkami. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy śmietanką, oprószamy posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w 180˚C.



Roladki z fasolką i śmietankowym sosem
Przygotowana fasolkę, umytą gotujemy w lekko osolonej wodzie
Roladki z fasolką i śmietankowym sosem
Po porcjowane filety przyprawiamy i smarujemy musztardą
Roladki z fasolką i śmietankowym sosem
Na każdej porcji mięsa układamy ugotowana fasolkę
Roladki z fasolką i śmietankowym sosem
Zwijamy roladki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietanką i pieczemy