Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne. To propozycja na pyszną przekąskę lub obiad, który pomimo prostoty - pozytywnie zasmakuje.

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

Składniki:

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

 

  • 1 golonka z indyka (średnia)
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka (mała, lub kawałek większej)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

Mięso:

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką
Golonka z indyka powinna być sredniej wielkości.

Golonkę z indyka należy rozciąć i wyjąć z niej kość, a następnie dokładnie natrzeć solą.

Roladka:

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką
Roladka powinna być ściśle i dokładnie zrolowana.

Na rozłożonym mięsie należy kolejno ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę.
Następnie wszystko razem zwinąć i umieścić w siatce do wędlin lub porządnie związać nitką.
Roladkę wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Roladki z indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką
Podawać na gorąco (na obiad) lub po schłodzeniu (do chleba).

Schłodzoną roladkę posmarować olejem, obwinąć w folię aluminiową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie całość ostrożnie rozwinąć z folii (można ściągnąć też siatkę) i podpiec dodatkowo około 15 minut, aby mięso było odrobinę rumiane.